29.3.07

χίλιες όμορφες λίμνες



H Sabriye Tenberken είναι Γερμανίδα, και φωνάζει πως «το ότι είμαστε τυφλοί, δεν σημαίνει ότι είμαστε ηλίθιοι».
Έχασε την όρασή της γύρω στα 12, σπούδασε Θιβετολογία και κινέζική γλώσσα, κάνει σκι και ιππασία.
Όταν βρήκε ότι δεν υπήρχε σύστημα μπράιγ στη Θιβετιανή γλώσσα, το έφτιαξε μόνη της και, ξεκίνησε (το 1997) για το Θιβέτ.
* * * * *
Ο Paul Kronenberg είναι Φλαμανδός μηχανικός (κατασκευών και κομπιούτερ), που εργάστηκε (τα καλοκαίρια των σπουδών του) σε διάφορους οργανισμούς για την ανάπτυξη έργων στην Αφρική, ανατολική Ευρώπη και το Θιβέτ. Το τελευταίο του έργο ήταν για τον Ερυθρό Σταυρό στο Shigatse.
* * * * *
Συναντήθηκαν το 1997 σε ένα Hostel στην Lassa και από τότε δουλεύουν μαζί στο κέντρο που δημιούργησαν για την εκπαίδευση των τυφλών παιδιών στο Θιβέτ.

(Παρένθεση: στο Θιβέτ βρίζουν και αφήνουν στο περιθώριο της κοινωνίας τους τυφλούς, επειδή πιστεύουν ότι είναι έτσι γιατί έχουν καταληφθεί από δαίμονες, σαν τιμωρία για κάτι πολύ κακό που έκαναν σε κάποια προηγούμενη ζωή τους).

Στο κέντρο προσφέρουν μόρφωση στα παιδιά-τα διδάσκουν να διαβάζουν και να μιλούν 3 γλώσσες: Θιβετιανά, Κινέζικα και Αγγλικά, και ταυτόχρονα τους παρέχουν επαγγελματική εκπαίδευση: στο μασάζ, τη μουσική, τη μετάφραση και την διδασκαλία.
Αυτό όμως που κυρίως προσφέρουν στα παιδιά-που οι οικογένειές τους τα είχαν κρυμμένα στο σπίτι, παραμελημένα και ξεγραμμένα, το πιο ανεκτίμητο, είναι η αυτοπεποίθηση και μια νέα ματιά για τη ζωή, η απόδειξη ότι μπορούν να μορφωθούν, να επικοινωνήσουν, να δουλέψουν, να ζήσουν, χωρίς να είναι βάρος σε κάποιους αλλά επίσης χωρίς να είναι μόνα και απροστάτευτα…
* * * * *
Ο Erik Weyhenmayer είναι Αμερικάνος, ορειβάτης, ο πρώτος τυφλός που ανέβηκε στην ψηλότερη κορυφή του Έβερεστ το 2001. Μια ζωή με τόσες δυσκολίες όσα και κατορθώματα.
* * * * *
Οι τρείς τους, μαζί με μια ομάδα πεπειραμένων ορειβατών-σκιά ο καθένας τους για έναν από έξη τυφλούς μαθητές, έκαναν μια δύσκολη διαδρομή ανάβασης στην κορυφή Lhakpa Ri των Ιμαλαίων. Όχι τόσο για την ίδια την ορειβασία, όσο για να δούνε τα παιδιά-αλλά και ο κόσμος, ότι Μπορούν.
* * * * *
Η ταινία λέγεται τυφλή όραση και απορώ γιατί δεν θα βγει στις αίθουσες…
Άραγε μήπως θα παιχτεί στην τηλεόραση? Μπα, που να μείνει χρόνος, γιαυτήν την Sabriye με την όμορφη ψυχή...

Η Sabriye προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης 2005, και έχει επίσης την τιμή να είναι "μια από τις οκτώ γυναίκες που η Oprah θα ήθελε να γνωρίσει"…!

(Θα ακολουθήσει το γράμμα της Sabriye στον Erik, όπου του κάνει την πρόταση για την κοινή ορειβασία, μόλις το μεταφράσω...).




* * * * * * *

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για να δούμε...

αλκιμήδη είπε...

εμπνευσμένες ιστορίες όμως λεμονιά, κι ευχαριστώ που τις λες, έτσι για να μη ξεχνιόμαστε δηλαδή.

καλημέρα

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο, λεμονάκι μου! Αυτές είανι όμτως καλές ειδήσεις κι άξιες να διαδοθούν! Καλημερούδια :)

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν και άνθρωποι τελικά που ζουν τα όνειρα τους! Πολύ παρήγορο αυτό...